reklama

Ako môžete vylepšiť svoje zdravie prirodzenými potravinami?

Poznatky a fakty sú prevzaté z dlhoročných lekárskych štúdií Dr. Mercolu a prinesú vám informácie ktoré ste doteraz možno nevedeli. Ako byť zdravší každým dňom správnou voľbou potravín ktoré konzumujete a ako zlepšiť svoj imunitný systém.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)
Obrázok blogu
(zdroj: Tina Turnerova)

Tu je zoznam 10 druhov potravín ktoré môžeme denne konzumovať a vyberať si tak pre naše zdravie niečo viac ako spoliehať sa na odstraňovanie následkov v podobe chorôb. Keď čokoľvek robíte zle vo vašej životospráve a skúsite denne aspoň jednu z týchto potravín, urobíte pre seba mnoho.1. Čerstvé kravské mlieko ( nespracované!) Podmienkou je že krava musí byť kŕmená trávou, čiže hovoríme o mlieku priamo zo salaša, kde môžeme vidieť ako sa kravy pasú a ako je o nich postarané. Takáto mliečna čerstvá pochúťka vám neskutočne nabudí imunitný systém. V dnešnej dobe rôznych alergií je dokázané že takéto mlieko účinne pôsobí protialergicky. Je bohaté na zinok, vitamín A a rôzne druhy enzýmov. Na potulkách po slovensku sa teda oplatí zastaviť sa na salaši a dať si pohár čerstvého mlieka, pretože to z obchodov nemá pre nás žiaden takýto význam.2. Kvasené potravinyNajzdravší je klasický kefír. Máme šťastie že ide o pôvodom ruský produkt. Napríklad v taliansku takýto výrobok nedostanete. Okrem toho že prirodzene posilňuje imunitu je veľmi bohatý na enzýmy. Baktérie obsiahnuté v kefíre majú veľmi silný efekt na imunitu. Netreba zabúdať ani na iné kvasené potraviny ako jogurt (nesladený), uhorky, alebo olivy, prípadne miso (sójový produkt).3. Kokos a Kokosový olejOkrem tej vynikajúcej vône pripomínajúcej leto je tento produkt prírody výživne blahodárny. Pozitívne pôsobí na funkciu štítnej žľazy, ktorá je nesmierne dôležitá pre správny chod organizmu (hormóny, termoregulácia...). Takisto pozitívne pôsobí na rýchlejšiu prácu metabolizmu. Pri výbere treba dávať pozor na organicky spracovaný olej, bez rôznych úprav, alebo pridaných látok.4. Lokálna zeleninaOsobitý význam zeleniny v strave človeka netreba príliš pripomínať. Predsa len je dôležité spomenúť , že čerstvá zelenina zabíja patogény v tele človeka. Je bohatá na mnoho vitamínov, minerálov, antioxidantov a enzýmov.Pre vhodnú konzumáciu musí však byť čerstvá a preto je najlepšie poobzerať sa po lokálnych pestovateľoch, kde máme okrem iného zaručené pestovanie bez chemických akcelerantov.5. Brusnice a MalinyTieto milé dva druhy ovocia majú obrovské množstvo antioxidantov! Posilňujú imunitný systém a obsahujú skupinu viacerých vitamínov. Netreba zabúdať že v porovnaní s iným ovocím obsahujú veľmi málo cukru, preto si ich môžete dopriať aj každý deň napríklad so zakysaným mliekom, alebo jogurtom.6. HríbySú pomocníkom pri posilňovaní imunitného systému. Obsahujú vysoké množstvo proteínu, vlákniny, vitamínov A, C, D, a takisto minerálov. Betaglukán obsiahnutý v nich je hlavným posilňovačom imunitného systému, konkrétne s najvyšším výskytom v hubách Reishi, Shitake, Haitake, ktoré nájdete v ázijských potravinách. Urobíte dobre keď budete konzumovať častejšie napríklad čerstvé šampióny, alebo hlivu ustricovú, ktoré bežne dostať v potravinách.7. ChlorellaMôžeme ju nazvať aj perfektnou potravinou. Je to jednobunková riasa výrazne detoxikujúca ľudský organizmus.Viaže na seba železo a je schopná ho vypudiť z tela prostredníctvom chlorofilu. Táto úžasná riasa čistí krv a takistotkanivá v celom ľudskom tele. Dostanete ju v bio obchode.8. PropolisTáto látka je produktom včiel a je významným zdrojom cenných látok (kyselina kávová...), ktoré posilňujú imunitný systém a tak celkové zdravie ľudského tela. Používa sa na ochorenia vírusových pôvodov a na rôzne iné problémy so zdravím. Je k dispozícii v rôznej forme.9. Čaje (hlavne zelené a Matcha)Matcha je najvýživnejší zelený čaj na svete. Pochádza z Japonska a odtiaľ je aj jeho najzdravšia forma s vysokým obsahom antioxidantov.Vo všeobecnosti zelené čaje obsahujú oveľa účinnejšie látky ako je vitamín C a E.Za zmienku stojí ešte čaj Tulsi, ktorý sa používa viac ako tisíc rokov v Ayurvedskej medicíne v Indii, je bohatý na antioxidanty a ma blahodárne účinky na pamäť, srdce aj videnie.10. Korenia, Bylinky a inéCesnak je nepochybne tak silná potravina že by stál za osobitnú kategóriu. Jeho antibakteriálny, antivírusový a protiplesňový vplyv je nesporný.Medovka lekárska pôsobí takisto protivírusovo. Oregano je silný antioxidant a vyrovná sa dávkou vitamínou akémukoľvek ovociu. Škorica pôsobí protimikrobioticky a klinčeky zastavujú bolesti hrdla, zubov a pôsobia protizápalovo. Vyberte si z týchto dorbností na každý deň jednu a urobíte pre seba mnoho.Verím že si po prečítaní tohto článku urobíte vlastnoručný zoznam potravín na ktoré nebudete zabúdať popri včasnej donáške pizze na obed.V septembri je organizmus citlivý na zmeny a môže zareagovať chrípkou, ak ho nedostatočne pripravíte na aktuálne počasie, ktoré vidíme za oknom práve teraz...

Tina Turnerova

Tina Turnerova

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Spolu s manželom Vladom Zlatošom sa venujeme optimálnej výžive a športu. Venujem sa dlhoročne plážovému volejbalu. Som fotografka a píšem básne. Naposledny mi vyšla kniha dezertov "Tradičné dezerty zdravo a chutne". Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu